Dla fanatyków kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, imponującą propozycją jest kuchnia italiano, a w następstwie tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym świecie, a dania którymi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, też Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej oraz greckiej, to jedna z najbardziej znanych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z obfitej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej też przypraw, jakkolwiek oraz parmezanu – sera, który ubóstwiają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej popularności kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do jakich przystają między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon i bezsprzecznie rozmaryn. Oprócz tego, Włosi uwielbiają również pomidory, oliwki, czosnek i naturalnie cebulę.
Połączenie właściwych składników z stosownymi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej oraz co wyróżnia ja z innych? Największym walorem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz sztampowych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska proponuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To oczywiście w owocach morza oraz daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.